ناشر منبع

null دکترمخبر: ایران در حوزه زیست فناوری جهش‌های شگفت‌آوری داشته است
12:13

دکترمخبر: ایران در حوزه زیست فناوری جهش‌های شگفت‌آوری داشته است


آقای دکتر محمد مخبر مشاور و دستیار رهبری در امور نخبگان ضمن بازدید از پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری و همچنین بازدید از محصولات ودستاوردهای  شرکت های دانش بنیان مستقر در پردیس علم و فناوری و مرکز رشد پژوهشگاه، نشستی را نیز با رئیس پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری ، مدیران شرکت های دانش بنیان و اعضای هیات علمی برگزار کرد.

در ابتدای نشست پروفسور فریدون مهبودی بنیان‌گذار هلدینگ دارویی سیناژن، و شتابدهندۀ پرسیس ژن عنوان کرد: ما به کمک جوانان نخبه این مرز و بوم با تولید برخی از مهم ‌ترین داروهای بیماران ام ‌اس، سرطان، ناباروری، تالاسمی، نارسایی‌های کلیوی و داروهای بیماران خودایمنی، نیاز حیاتی بیش از ۶۵۰ هزار بیمار خاص را با محصولات ساخت ایران برطرف کرده است. امروز بسیاری از محصولات خود را به کشورهای مختلف و حتی اروپا نیز صادر می‌کند و بزرگترین تولیدکنندگان داروهای بیولوژیک در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا به شمار می‌رود.
پروفسور مهبودی افزود: با تأسیس شتابدهندۀ پرسیس ‌ژن در یک دهۀ اخیر، تولید محصولات بیوتکنولوژی ایرانی شتاب بیشتری گرفته و به همین دلیل تاکنون غیر از دارو، چندین واکسن نوترکیب مهم از جمله واکسن آنفولانزا نیز در زیرمجموعه‌های پرسیس‌ ژن تولید شده است. ارزش قطعی بازار بیوتک (زیست فناوری های پزشکی و دارویی) در دنیا اکنون ۴۵۰ میلیارد دلار است که تا سال ۲۰۲۷ دو برابر شده، به ۹۵۰ میلیارد دلار خواهد رسید. ایران پس از ژاپن رتبه دوم آسیا را در حوزه تولید داروهای بیوتک دارد و حتی از کره جنوبی نیز بالاتر است.
پروفسور مهبودی در پایان سخنانش اذعان داشت: ایران از نظر تولید علم در حوزه زیست‌فناوری در جایگاه ۱۳ دنیا قرار دارد و تصمیم و اراده دست اندرکاران این حوزه بر این است تا ضمن کاهش واردات پلاسما که در سال ۱۵۰ میلیون دلار ارزبری دارد، در آینده پیش رو یکی از صادرکنندگان اصلی این محصول زیستی گران بها شویم.
در ادامه آقای دکتر جواد محمدی رئیس پژوهشگاه ملی مهندسی ژنتیک و زیست فناوری ضمن اشاره به همکاری نزدیک این پژوهشگاه (که یک مرکزی پژوهشی، علمی و آموزشی دولتی می باشد) با هلدینگ دارویی سینا ژن(به عنوان بخش خصوصی) عنوان کرد: درهیچ پژوهشگاه و مجموعه دانشگاهی نداریم که بخش خصوصی همکاری اینچنینی با بخش پژوهشی و علمی دولتی داشته باشد و در این حجم سرمایه‌گذاری کند.حضور بخش خصوصی در کنار علم یک فرصت است که این مهم با دادن اطمینان  به بخش خصوصی میسر است که سرمایه‌اش حفظ و تامین خواهد شد. این یک مدل جدید برای مشارکت بخش خصوصی و اساتید و دانشجویان بخش دولتی است که نظیر آن وجود ندارد و می توان گفت در پژوهشگاه یک زیست بوم جدید را معرفی کرده ایم و این تعامل همان همکاری دانشگاه با صنعت است که مورد تاکید مقام معظم رهبری (مدظله العالی) و مسئولان نظام بوده است که در این پژوهشگاه عملیاتی شده و به حول قوه الهی با قدرت پیش خواهد رفت.
دکتر محمدی افزود: ما و اساتید این پژوهشگاه در مرزهای دانش زیست فناوری در حال حرکت هستیم و پژوهش و فناوری نیاز محور در راستای نیاز کشور در پژوهشگاه نهادینه شده است. هدف گذاری ما تبدیل شدن به قطب بیوتکنولوژی کشور است. در دوسال اخیر در حوزه زیست فناوری با تعامل بین پژوهشگاه و هلدینگ دارویی سینا ژن اشتغال بیش از 700 نخبه جوان در قالب ۳۰ شرکت دانش بنیان در پردیس علم و فناوری ایجاد شد و به همین منظور برای جذب نخبگان و جلوگیری از مهاجرت آنها و خروج فناوری از کشور گام های موثری برداشته ایم. تا سال آینده با تلاش  و حمایت حضرتعالی به عنوان مشاور رهبری در امور نخبگان و انشالله در مجموعه بهنود فارمد فاز دوم در اینجا راه اندازی خواهد شد و ۱۰۰۰ نفر دیگر به این ۷۰۰ نفر فعلی اضافه خواهند شد. یکی از پیشنهادهای ما ایجاد صندوق سرمایه‌گذاری و ساخت شتاب دهنده است و گردش مالی زیست فناوری در جهان چهار تریلیون دلار است در حالی که کل نفت در جهان دو تریلیون دلار گردش مالی دارد و باید ببینیم کشور ما چند درصد از این اقتصاد زیستی سهم دارد.
وی با بیان اینکه پژوهشگاه آمادگی استقبال از دیگر شرکت‌های بخش خصوصی برای استقرار در پژوهشگاه و مشارکت در تولید فناوری را دارد، افزود: تبدیل شدن به قطب زیست فناوری در منطقه را هدف گذاری کرده‌ایم و یکی از افتخارات ما این است.
در ادامه مشاور و دستیار مقام معظم رهبری گفت: در حوزه زیست فناوری جهش‌های شگفت‌آوری را در کشور شاهد هستیم، اما در این حوزه باید فعالیت‌مان دوچندان شود.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به سوابق و مسئولیت های خود در مقاطع مختلف، تاکید کرد: همواره در سخت ترین شرایط و در مواجهه با مشکلات آنچه به من و تمام دولتمردان دلگرمی می دهد، این است که این مرز و بوم جوانانی دارد که با هر سلیقه و نگاهی بر محور ایران دوستی و ارزش های ایمانی از پس هر مشکل و مسئله ای بر می آیند و نخبگان ستاره‌های درخشانی برای تارک ملت عزیزمان برای حل مسائل کشور هستند.
وی تاکید کرد: در مواجهه با مسائل و مشکلات کشور، حرف های مایوس کننده، نه با واقعیات نسبتی دارد و نه در منطق حکمرانی قابل قبول است.
آقای دکترمخبر در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به ظرفیت های خدادادی ایران اظهار داشت: این سرزمین، کشور مزیت هاست و در میان انبوه داشته ها و یافته های مان به لحاظ نیروی انسانی و ظرفیت‌های خدادادی سرآمد هستیم و به حمدالله جایی برای ناامیدی باقی نمی ماند.
مشاور و دستیار رهبر انقلاب، عضویت در پیمان های بین المللی مانند بریکس و شانگهای را برای کشور فرصتی بسیار خوب توصیف کرد و با اشاره به بازار بزرگ و پرحجم صادرات محصولات دانش بنیان حوزه زیست فناوری گفت: در این زمینه پیشرفت ها چشمگیر بوده اما هنوز سهم مان از بازار چند صد میلیارد دلاری این حوزه کافی نیست و باید با همتی همگانی چه در بخش دولتی و چه در بخش خصوصی صادرات این محصولات را به جد پیگیری کنیم. تعداد شرکت های ایرانی در حوزه زیست فناوری در ۱۰ سال گذشته دو برابر شده اما کافی نیست.
وی خاطر نشان کرد: کشور باید عزم خود را برای کمک به این حوزه جزم تر از پیش کند و یقینا این مسیر با همت بخش خصوصی هموار خواهد شد. تصدی گری دردی را درمان نخواهد کرد و دولت نیز در این بخش به دنبال حمایت گری است تا شرایط برای توسعه زیر ساخت ها و پژوهشگران جوان فراهم شود.
مشاور و دستیار رهبر انقلاب در بخش دیگری از سخنانش خاطر نشان کرد: اکنون شاهد تحول در ابزارهای حکمرانی هستیم و نمونه آن هم سکو (پلتفرم) ها هستند.
آقای دکترمخبر در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به وضعیت سیاسی و امنیتی در منطقه و جهان امروز گفت: امروز هم سن و سالان شما در لباس نظامی دستاوردهای مهم موشکی و پهپادی را ایجاد می کنند و آنجا هم مثل حوزه زیست فناوری، اقتدار ملی در پس دانش افزایی، تولید علم و اقدامات دانش بنیان بوجود می آید.