گروه زيست فناوري مولکولي گياهي

گروه زيست فناوري مولکولي گياهي (Department of Plant Molecular Biotechnology)
با توجه به مشکلات حاضر در جهان امروزي مانند رشد جمعيت، کمبود مواد غذايي، تخريب محيط زيست و محدوديت منابع، زيست فناوري به ويژه در زمينه گياهي به عنوان راه حلي مهم به منظور غلبه بر اين مشکلات مطرح مي باشد. با توجه به اين مهم، در پژوهشگاه ملي مهندسي ژنتيک و زيست فناوري، "گروه بيوتکنولوژي گياهي" از سال 1376 بنا نهاده شده و طي سه دهه در زمينه ها و موضوعات مختلف بيوتکنولوژي گياهي قدم گذارده است. همزمان با اصلاح ساختار سازماني پژوهشگاه و تشکيل پژوهشکده زيست فناوري کشاورزي در سال 1392، گروه مذکور با تغيير عنوان خود و تحت نام "گروه زيست فناوري مولکولي گياهي" به عنوان يکي از سه گروه پژوهشي اين پژوهشکده تاسيس يافته است. اين گروه در حال حاضر با داشتن 10 عضو هيات علمي شامل 3 استاد، 5 دانشيار، 1 استاديار و 1 استاد بازنشسته و نيز 3 کارشناس پژوهشي در حوزه هاي متنوعي از علوم پايه گرفته تا انجام پروژه هاي کاربردي و نيز توسعه اي مشغول فعاليت مي باشد.
 رسالت و اهداف کاري اين گروه غالبا بر اساس نيازها و اولويت هاي ملي و کلان کشور بنا نهاده شده بطوريکه، در طي سال هاي گذشته اولويت پژوهشي و فناوري کلان گروه با توجه به اهميت استراتژيک روغن در اقتصاد و امنيت ملي، تحت عنوان "استفاده از زيست فناوري در ارتقاء کمي و کيفي روغن هاي خوراکي در راستاي امنيت غذايي" تعيين گرديده و طرح هاي توسعه اي متعددي روي محصولات روغني ازجمله زيتون، کلزا، آفتابگردان و گلرنگ به اجرا درامده است.


برنامه هاي تحقيقاتي
برنامه ها و تيم هاي تحقيقاتي اين گروه در طي سال هاي متمادي و از سال 1376 همزمان با تشکيل ساير گروه هاي تحقيقاتي پژوهشگاه و بر اساس نياز هاي موجود در کشور شکل گرفته اند؛ بطوريکه در حال حاضر الويت ها و تيم هاي کاري ذيل (علاوه بر برنامه هاي مربوط به اولويت روغن هاي خوراکي) در حال انجام و فعاليت مي باشند:
1-    زيست فناوري زيتون (به شکل تيم تحقيقاتي): حفظ و شناسايي دخاير ژنتيکي زيتون، آناليز ژنوم ژرم پلاسم ايراني زيتون، ارزيابی مقاومت به خشکي و شوری در ارقام، ارتباط داده هاي مولکولي و پروفايل اسيدهاي چرب، بهينه سازي کشت درون شيشه با هدف رويان زايي سوماتيکي)

    

 

 

2-    مطالعه ژن هاي رمز کننده فسفاتازهاي گياهي و ميکروبي با هدف کاربرد براي جذب کاراتر فسفات در محصولات کشاورزي

 

 

3-    ايجاد گياهان تراريخته چغندرقند مقاوم به ريزومانيا با استفاده از بيان آنتي بادی و خاموشی ژن

  

 

4-    بررسی تحمل به شوري و خشکي در پسته

 

 


5-    توسعه روش هاي شناسايي محصولات تغيير يافته ژنتيکي (GMOs)

 

 

 

6-    شناسايي و کاربرد ژن هاي عامل مقاومت به بيماري هاي قارچي

 


7-    اقتصاد زيستي و نقش آن در توسعه پايدار

تجهيزات و امکانات آزمايشگاهي
1-    آزمايشگاه بيوتکنولوژي گياهي 1 گروه شامل ميزها ، تجهيزات آزمايشگاهي مولکولي و فضاي آزمايشگاهي براي 8 گروه علمي-تحقيقاتي
2-    اتاق کشت: شامل هود هاي کشت بافت گياهي و قفسه هاي نوري نگهداري کشت هاي درون شيشه
3-    سامانه هاي بمباران ذره اي (PDS-1000/He) و تفنگ ژني (Helios Gene Gun)
4-    واحد فيتوترون و تجهيزات کنترل شرايط محيطي شامل 4 واحد اتاقک رشد گياهی و ژرميناتورها
5-    اتاق کشت ميکروبي
6-    اتاق رنگ آميزي و عکس برداري ژل
7-    اتاق شتشو و اوتوکلاوها